Shop Doneer

Investeer in mensen - China 2023

Leestijd: 4 min.

Beste vriend/vriendin,

In deze koude tijd van het jaar is het hartverwarmend om te lezen hoe christenen in China bemoedigd worden door het Bijbelonderwijs van Derek. Zo ontvingen we een email van een zuster uit de provincie Hunan, die de Ye Guang Ming online Bijbelschool volgde (Ye Guang Ming is Dereks Chinese benaming). Geconfronteerd met kanker, schreef ze ons team: ‘Het is geweldig om elke dag aan Gods aanwezigheid herinnerd te worden. Dank voor jullie gebeden.’

En een broeder schreef ons: ‘De dagelijkse overdenkingen ervaar ik als een oase in de woestijn. Toen ik vandaag de e-mail las met het onderwijs van Derek Prince, moest ik zelfs huilen. Bedankt voor jullie bemoediging. Laten we samen Zijn weg bewandelen.’

Er waait een koude wind

‘Een oase in de woestijn’ noemde deze gelovige Dereks onderwijs en dat doet denken aan hitte, warmte. Toch kan de situatie in China op dit moment beter worden omschreven als een ijskoude wind. Een van onze zendingswerkers in China vatte het onlangs samen met een Chinees spreekwoord: ‘De storm waait al overal door het huis, dus maak je klaar voor de hoosbui die komt.’ Ja, er gaat inderdaad een storm door het huis van de Heer in China. Christenen worden vervolgd en kerken worden gesloten. Miljoenen Chinese leiders en gelovigen vertrouwen op WeChat, de populairste app voor mobiele telefoons in China, maar ook dit staat onder censuur.

Pastor Chen vertelde ons team: “Kort geleden is het WeChat-kanaal van onze kerk permanent gesloten door de Chinese overheid, minder dan een maand nadat ons eerdere kanaal ook al was verwijderd.

Strikte censuur

Deze storm van censuur door de Chinese regering is onderdeel van een weloverwogen en strak gecoördineerd plan. In 2018 introduceerde China nieuwe wetten voor godsdienstkwesties, waarmee feitelijk elke “niet-geautoriseerde” religie (oftewel, onderwijs dat niet strookte met de marxistische overheid) werd verboden. Vervolgens werden in maart 2022 alle christelijke online berichten verboden (mede omdat het ‘minderjarigen zou aanzetten te gaan geloven ‘), behalve wanneer de communistische autoriteiten toestemming geven - en dat is erg onwaarschijnlijk!

* Afbeeldingen kunnen gebruikt zijn ter illustratie

Zoals een broeder vertelde: ‘Er is momenteel een zeer strikte censuur van meningsuiting in China.’ Broeder An bevestigde dat: ‘De huidige overheidscontrole op wat christenen zeggen, is ongekend.’ Helaas staan er nog meer wetten op stapel. Meer vrijheden om de Heer te aanbidden zullen aan banden worden gelegd. Onze broeders en zusters in China hebben onze hulp nodig om zich voor te bereiden op die komende, ijzige storm.

We gaan door

Het team van DPM China werkt onophoudelijk om gelovigen te helpen in deze storm stand te houden. Een zuster in de provincie Sichuan schreef: ‘Door het onderwijsmateriaal dat jullie ons hebben gestuurd, kunnen we nog steeds Gods Woord horen. Onze gemeente heeft er veel van geleerd en kracht uit geput.’

Ons team, dat volledig uit Chinezen bestaat (met mij als enige uitzondering), houdt oprecht van deze broeders en zusters in China. Daarom proberen ze zoveel mogelijk mensen te dienen. Tegelijkertijd zorgen ze ook voor individuen. Een bejaarde broeder, al meer dan 50 jaar een gelovige, wist niet hoe het internet werkte. Daarom stuurde ons team hem per email audiomateriaal toe.

Andere tijden

Wat zijn de tijden veranderd! Dertig jaar geleden drukten we boeken in Hong Kong en gebruikten we smokkelteams om Dereks boeken China binnen te brengen. Zoiets zou vandaag bijna onmogelijk zijn. In plaats daarvan doen we nu heel veel online. Waar vroeger de Chinese muur een barrière vormde, is het nu een digitale Chinese muur die het werk moeilijk maakt. We zijn de Heer daarom enorm dankbaar dat hij een nieuwe generatie medewerkers heeft toegevoegd aan ons team, die bedreven is in het doorbreken van deze Chinese firewall. De Heer heeft voorzien in geweldige werkers met de benodigde vaardigheden voor deze tijd. Hij bereidde ons voor op deze moeilijke dag!
Ondertussen geven sommige gelovigen nog steeds de voorkeur aan materiaal op papier en daarom blijven we doorgaan met het drukken en verspreiden van Dereks boeken, zoals ‘Onwankelbare hoop’ en ‘In Gods aanwezigheid’.

  • Voor 2023 is ons doel om in totaal 300.000 van deze boeken te drukken. De geschatte kostprijs daarvan is ongeveer € 150.000,-.
  • Daarnaast gaan we door met het verspreiden van USB-sticks vol met Dereks onderwijs, zowel in boekvorm als audio/video. Deze ‘bibliotheken’ zijn voor de vervolgde christenen een belangrijke bron van geestelijke voeding. De kostprijs is ongeveer € 7,50 per USB-stick.
  • Oudere gelovigen, voor wie internet en andere online technologie vaak een raadsel zijn, geven we audioapparaten met de Bijbel en Dereks onderwijs in gesproken vorm. Deze apparatuur is iets duurder om te produceren en kost ongeveer € 20,- per stuk. Ons maandbudget voor beide items is zo’n € 8.000,- (630 USB-sticks- en 150 audioapparaten). Uiteraard zouden we graag nog meer van deze krachtige tools verspreiden!
  • Om de Chinese wetten die jongeren tot 18 jaar verbieden om een kerk binnen te gaan te omzeilen, verspreiden we proclamatiekaarten voor jongeren. Op dit moment hebben we 13 van deze speciale proclamatiekaarten en Derek Prince was er een groot liefhebber van.

Jouw hulp maakt verschil!

Een broeder uit de provincie Henan deelde met ons: ‘Bedankt voor jullie liefde en steun in deze moeilijke tijd, waarin ook Covid nog steeds veel beperkingen oplevert. Hoewel overal in China bijeenkomsten verboden zijn, kunnen we dankzij de USB’s, boeken en proclamatiekaarten onze oudere en jongere generaties voeden.’

Wij zijn enorm dankbaar voor je steun van ons werk in China. Blijf ons op dit cruciale moment alsjeblieft helpen in gebed of met een gift. Help je broeders en zusters in China om beschutting te vinden tegen de opkomende storm.

In Christus' liefde verbonden,

Ross Paterson
DPM China

Download zendingsbericht als pdf