9 oktober: Dagelijks je kruis opnemen

DPM_logo

Thema: Bouwen aan karakter

Dagelijks je kruis opnemen

leaf-macro.jpg

9 oktober

Gisteren lazen we dat Jezus in Lukas 9:23 tegen al Zijn toehoorders zei: Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen en mij volgen.

 

Dat woord dagelijks heb ik nooit prettig gevonden. Lange tijd heb ik dat vers in Lukas 9 vakkundig omzeild, omdat ik dezelfde tekst wist te vinden op een andere plaats, maar dan zonder dat lastige woordje ‘dagelijks’… (in Mattheüs 16:24). Hier worden exact dezelfde woorden gebruikt, maar zonder dat lastige woordje dagelijks. In die tijd was mijn theologie en onderwijs volledig gebaseerd op een ‘eens-en-voor-altijd-ervaring’ van het kruis. Op zichzelf is die benadering volkomen juist en theologisch verantwoord, maar er is méér dan dat. Hier, in Lukas 9:23, ‘smokkelt’ Jezus dat kleine woordje dagelijks ertussen: Hij moet dagelijks zijn kruis op zich nemen en mij volgen… Inmiddels geloof ik dat voor christenen elke nieuwe dag een nieuwe kans betekent om ons kruis op ons te nemen. Gebruik je die kans, dan heb je een dag van overwinning. Maar laat je die gelegenheid voorbijgaan, dan is het een dag van nederlaag.

 

Maar wat is dan dat kruis? De prediker Charles Simpson verklaarde het eens als volgt: ,,Jouw kruis is de plaats waar jouw wil kruist met die van God…” Je kruis is het ding waaraan je kunt sterven! Het is de plaats waar jij je leven kunt afleggen. Toen Jezus naar het kruis ging, zei Hij over Zijn eigen leven: Niemand neemt mijn leven, Ik geef het zelf. Ik ben vrij om het te geven en om het weer terug te nemen – dat is de opdracht die ik van mijn Vader heb gekregen (Johannes 10: 18). In de context van overgave geldt deze tekst ook voor ons; niemand zal ons leven nemen als we het niet vrijwillig afleggen. Als je er niet voor kiest je over te geven, zul je zelf de controle over je leven behouden…

 

Je kruis, beste broeder, is niet je vrouw – tenzij je de macht hebt haar iedere dag af te leggen en weer op te nemen. Noch is het je man, lieve zuster. Het is ook niet de ongeneeslijke ziekte die je is overkomen en waar je nooit voor gekozen hebt. Het kruis is de plaats waar je de beslissing neemt niet langer jezelf te behagen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat elke keer als ik – na zo’n periode van innerlijke strijd – de juiste beslissing nam, daar zegen op volgde. Dan pas ben ik in staat in de bediening te staan, niet eerder. Ik kan niet God en anderen dienen, zolang ik mezelf wil blijven plezieren. Mijn oude ik heeft niets te geven, aan wie dan ook. Er moet met hem worden afgerekend, voordat Gods bediening uit mijn leven voort kan komen. En Jezus herinnert ons eraan in Lukas: ,,Je moet dit iedere dag doen”.

 

Vele malen per dag komen jij en ik in een situatie terecht waarin Gods wil en de onze elkaar kruisen. We moeten deze momenten zien als door God gegeven kans – niet als tegenspoed – maar een kans, een mogelijkheid om Zijn wil te kiezen.

 Vader, wilt U me helpen om elke dag de momenten te herkennen waarop Uw wil en mijn wil elkaar kruisen. Wilt U mij leren om op die momenten te kiezen voor Uw wil, zodat elke dag een dag van overwinning mag worden. Dank U wel dat ik vreugde mag vinden in het doen van Uw wil.
Een mooi voorbeeld van iemand die helemaal koos voor Gods wil, is Derek Prince’ eerste vrouw, Lydia. Met een pakkende anekdote uit haar radicale levensverhaal begint de radio-serie over Gods zorg voor kwetsbare mensen, die je gratis kunt beluisteren op onze website (klik hier) Haar volledige, ontroerende verhaal kun je lezen in Ontmoeting in Jeruzalem – het bestselling boek waarin Derek haar levensverhaal ontroerend en meeslepend opschreeft in roman-stijl…

 
 

Uit het boekje: Overgave

 

DPM Wereldwijd…
 

CANADA

Bid dat de juiste deuren open gaan om Dereks onderwijsmateriaal naar gevangenissen te kunnen sturen. Bid dat de juiste contacten worden gelegd om de inheemse bevolkingsgroepen van Canada te bereiken met Dereks onderwijs.

Onze facebookpagina

Nieuw hier? Meld je aan voor de dagelijkse overdenkingen

DPM NEDERLAND

Nijverheidsweg 12
7005 BJ Doetinchem
KvK#: 41121393

CONTACT

E-mail: info@derekprince.nl
Telefoon: +31 (0) 251 255 044
(elke werkdag van 9.00 uur tot 13.00 uur)

ONDERWIJS- EN NIEUWSBRIEVEN

Ontvang onze gratis onderwijs- en nieuwsbrieven
- per post
- per email