sluit
Shop Doneer

De juiste soort provocatie

Leestijd: 2 min.

In Hebreeën 10:24 staat:

En laten wij op elkaar letten door elkaar aan te vuren tot ​liefde​ en goede werken.

De term aanvuren kan ook vertaalt worden met het woord 'provoceren' (zie bijvoorbeeld de KJV). Provoceren is een krachtig woord, met in het algemeen een negatieve klank. De vertalers hebben het gebruikt om ons aan het denken te zetten. Wat is meestal het gevolg van provocatie? Boosheid of jaloezie. Maar onze soort van provoceren moet juist liefde en goede werken tot gevolg hebben. Het Griekse woord dat hier vertaald is met 'provoceren' is hetzelfde woord als waar het Engelse woord 'paroxysm' vandaan komt: een plotselinge uitbarsting van emotie, zoals woede of zelfs lachen.

Het negatieve woord 'provoceren' wordt hier dus ten goede gekeerd en we provoceren elkaar tot liefde en goede werken. En er zijn nu eenmaal mensen die moeten worden uitgedaagd om te doen wat goed is.

Maar nu moeten we nog uitzoeken hoe we dat doen. Dit is beslist een van mijn minder sterke gebieden. Ik vind het lastig om rekening te houden met de verschillende persoonlijkheden van mensen. Door mijn achtergrond in een militair gezin en een opleiding die draaide om logisch redeneren, vind ik het meestal wel voldoende om mensen gewoon direct en helder te zeggen wat ze moeten doen. Maar de Bijbel leert ons dat we er acht op moeten slaan hoe we dat doen. Als je resultaat wilt bereiken, zul je iedere persoon op een speciale manier moeten benaderen. Ieder die kinderen heeft, weet dat dit waar is – je kunt ze niet precies gelijk behandelen. Het ene kind kun je prima sturen door hem streng te vermanen, terwijl je het andere kind met diezelfde woorden juist ontmoedigt.

Gebed van de dag

Dank U Heer, dat U mij helpt om anderen lief te hebben. Leid me door Uw Geest, als ik anderen provoceer tot liefde en goede werken. Ik zal acht slaan op anderen. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.