Shop Doneer

De voorwaarden van zelfbeheersing

Leestijd: 2 min.

De tweede voorwaarde om de wedloop succesvol te kunnen lopen, is zelfbeheersing of discipline. Paulus illustreert dit in 1 Korinthe 9:24-25, waarin hij ons leven als christen vergelijkt met deelname aan een atletiekwedstrijd. Het is een geweldige parallel, die vandaag nog steeds heel aansprekend is, want het is een van de oudste sporten, die wereldwijd nog steeds door miljoenen beoefend en door miljarden op tv bekeken wordt. Hetzelfde principe geldt daarbij nog altijd:

Weet u niet dat zij die in de renbaan lopen, allen wel lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt. (vers 24)

Dat is het doel. Paulus stelt vervolgens de voorwaarden vast:

En iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles. Zij nu doen dat om een vergankelijke krans te ontvangen, maar wij om een onvergankelijke te ontvangen. (vers 25)

Als we de wedstrijd willen winnen, als we die prijs willen bemachtigen, dan moeten we onszelf beheersen. Deze waarheid wordt zo levend als we haar plaatsen tegen de achtergrond van atletiek. Iedere atleet die vandaag de dag iets wil bereiken, moet zich oefenen in strikte zelfdiscipline. Hij moet hard trainen, een streng dieet volgen, voldoende slaap en rust krijgen en zijn hoeveelheid aan trainingsarbeid voortdurend in de gaten houden. Ook mentaal moet hij zich trainen en disciplineren. Hij moet een juiste houding ontwikkelen en kan zich geen negatieve gedachten veroorloven. Hij moet de competitie immers aangaan met een positieve houding, in het vaste geloof dat hij zal winnen. Dat geldt ook voor jou en mij in onze geestelijke wandel.

Gebed van de dag

Dank U Heer, dat U mij helpt om te jagen naar de prijs. Help mij Heer om de juiste houding van zelfdiscipline te ontwikkelen, in het vaste geloof dat ik de race zal volbrengen. Ik zal met volharding de wedloop lopen. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.