Shop Doneer

Het teken van dankbaarheid

Leestijd: 2 min.

Zoals we gezien hebben, is dankbaarheid een directe opdracht in de Bijbel en een onvervangbaar kenmerk van de vervulling met de Heilige Geest. Deze feiten leiden ons naar twee praktische conclusies: ten eerste is een ondankbare christen ongehoorzaam. Ten tweede is een ondankbare christen niet vol van de Heilige Geest.

Dankzegging is ook een vereiste om in Gods aanwezigheid te komen. Psalm 100:4-5:

Ga Zijn ​poorten​ binnen met een lofoffer, Zijn voorhoven met een lofzang; loof Hem, prijs Zijn Naam. Want de HEERE is goed, Zijn goedertierenheid is voor eeuwig, Zijn trouw van generatie op generatie.

Twee essentiële stappen in onze toegang tot God zijn het binnenkomen in de poorten met dankzegging, en Zijn voorhoven binnenkomen met lofprijs. De psalmist geeft ook drie specifieke redenen waarom we altijd reden hebben om God te danken:

  1. De Heer is goed;
  2. Zijn goedertierenheid is tot in eeuwigheid;
  3. Zijn trouw gaat van generatie op generatie.

Elk van deze redenen is eeuwig en onveranderlijk. God is altijd goed; Zijn goedertierenheid duurt eeuwig en Zijn trouw geldt voor alle generaties. De belangrijkste redenen om God te danken zijn dus nooit afhankelijk van onze gevoelens of omstandigheden. De ene dag voelen we ons opgewekt en de andere dag voelen we ons down. Soms zijn we bemoedigd, soms ontmoedigd. Maar er is geen enkele reden om geen houding van dankbaarheid te hebben naar God.

Om God te naderen op basis van deze drie eeuwige feiten, moeten we onze focus veranderen. We moeten niet kijken naar de dingen die ons irriteren, ontmoedigen of verontrusten. In plaats daarvan zien we naar de eeuwige dingen, die we zien met ogen van geloof. Als we naar God komen met de juiste focus, dan zijn we in de positie om van God te horen en van Hem te ontvangen.

Gebed van de dag

Dank U Heer. Ik prijs U. Ik proclameer dat ik Uw poorten doorga met dankzegging en Uw voorhoven betreed met een lofgezang, omdat U altijd goed bent, Uw goedertierenheid is eeuwig en Uw trouw reikt tot in verre geslachten. Ik zal voortdurend een offer van lofprijs brengen. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.